От 14 часа на 17 март в официалната резиденция на посланика на Япония в Република България, ще се проведе тържествена церемония по подписване на пет договора за дарение по Програмата за безвъзмездна помощ за проекти на местно равнище (GGP).

За периода от стартирането на програмата в България през 1998 до днес общо 71 проекта са получили безвъзмездна помощ, предоставена с любезното съдействие на Японското посолство на обща стойност приблизително 3 млн. евро. Въпреки, че програмата е към своя край посолство на Япония е щастливо, че има възможност да протегне ръка на различни организации в нужда и се надява за успешно бъдеще и просперитет на всички бенефициенти по програмата.

С тази церемония ще стартират нови пет проекта като общият брой на проектите по Програмата за безвъзмездна помощ ще достигне 76. Проектът за Подобряване на енергийната ефективност на СОУ „Васил Левски"с професионални паралелки в гр. Ветово, включва цялостна подмяна на дограмата на сградата. Реализирането на проекта ще осигури по-уютна и топла училищна среда на 630 ученици и 71 души работещи в училището, ще намали консумацията на гориво за отопление, което го прави един екологичен проект.

Проектът за ремонт на санитарните помещения в СОУ "Любен Каравелов" - гр. Варна предвижда допълнително изграждане на нова тоалета за хора с физически увреждания като по тази начин, ще направи училището достъпно също и за хора с увреждания. Това е единственото училище във Варненска област, в което се изучава японски език.

Проектът за ремонт на Държавната психиатрия на болница - Кърджали включва цялостен ремонт на покрива и подмяна на дограмата на една от болничните сгради. Очаква се реализирането на проекта да осигури на пациентите по-уютна болничната среда.

Проектът за закупуване на медицинска апаратура за МБАЛ - Казанлък ще бъде в директна полза на близо 100 хил. души жители на общината. Предоставената финансова помощ ще бъде използвана за закупуване на видео-ендоскопски апарат и мобилен ехограф, които ще допринесе за качествената диагностика и лечение в заведението. Град Казанлък поддържа дългогодишни връзки с японският град Фукуяма посредством розата и розовите традиции.

Проектът за ремонт на СОУ "Любен Каравелов" в град Якоруда включва цялостно реставриране на най-старата част от сградата. Това ще осигури по-добра учебна среда на учениците, която да ги мотивира да полагат още по-голямо старание в образованието си.