Да покажем на Македония жълт картон и да й поставим условия за членството в Европейския съюз.

Тези виждания са най-споделяните сред участниците в кръгла маса на тема „Накъде върви Република Македония?", в която участваха евродепутати, народни представители, видни историци, експерти.

Да престанат да промиват мозъците на младите поколения чрез фалшифициране на историята. Това води до една историческа диагноза - да бъде македонец по националност. Те са раздвоени - всяка сутрин си говорят в огледалото „Аз съм македонец. Аз мразя България"

Сред тях бяха евродепутатите Евгени Кирилов, Илиана Йотова, Кристиян Вигенин, Станимир Илчев, заместник-председателят на парламента Георги Пирински, историкът проф. Андрей Пантев, колегата му историк - акад. Георги Марков, бившият кореспондент на БНТ в Македония Коста Филипов, бившият шеф на генералния щаб на БА ген. Михо Михов, бившият посланик на България в Македония Александър Иванов, бившият шеф на Атлантическия клуб Любомир Иванов, който сега е председател на фондация „Манфред Вьорнер", политологът Петър-Емил Митев, шефът на ВМРО Красимир Каракачанов.

„Да се краде история е като да се краде територия", подчерта Любомир Иванов по адрес на македонците и категорично настоя България да им постави две условия за влизането в Европейския съюз.

Първо - в македонските учебници по история да се признае българската самоличност на Самуил и останалите българи, обявявани там за македонци.
Второ - да се преустанови дискриминирането на българите в Македония от македонската конституция!

Учебниците и конституцията трябва да станат българските условия и да е ясно, че ако Македония не ги изпълнява - не отговаря на европейското изискване за добросъседски отношения, категоричен е Иванов.

След няколко жълти картона, следва червен, припомни правилата на футбола Иванов и по отношение на Македония заяви, че е крайно време за червен картон.

Идеята да й вдигнем жълт картон даде акад. Георги Марков под влиянието на Европейското първенство по футбол. Нека ние да не бъдем като гърците - да вдигаме направо червен картон, макар че македонците заслужават, а да им извадим жълт картон и да ги предупредим, че има европейски стандарти и че трябва да ги спазват, каза той.
„Да престанат да промиват мозъците на младите поколения чрез фалшифициране на историята. Това води до една историческа диагноза - да бъде македонец по националност. Те са раздвоени - всяка сутрин си говорят в огледалото „Аз съм македонец. Аз мразя България", изтъкна акад. Георги Марков.

Той припомни, че тази македонска нация е създадена след Втората световна война от Тито по коминтернова рецепта, включително на анти-българска основа. Акад. Марков е категоричен, че фалшифицирането на историята трябва да бъде преустановено.

„Не им трябва да хвърлят 80 млн. евро, когато имат 30 процентова безработица и едва-едва дишаща държавица. Само един паметник трябва да издигнат - на маршал Тито - той е бащата на македонската нация", категоричен е академикът.
Той също настоя македонците да променят учебниците си по история. „Самуил, Кирил и Методий, Гоце Делчев, братя Миладинови, Паисий Хилендарски - това са македонски българи. Те са се самоопределили като българи, а това, че някой се определя сега в Скопие като македонец - това е негов проблем", добави акад. Марков.

Не им трябва да хвърлят 80 млн. евро, когато имат 30 процентова безработица и едва-едва дишаща държавица. Само един паметник трябва да издигнат - на маршал Тито - той е бащата на македонската нация

Той каза още, че в София има повече македонци, отколкото в Скопие и припомни думите на дядо си Георги Марков, който не е академик, че ако не сме загубили войните, нямало да има македонска нация.
Марков изтъкна, че по онова време в България идват толкова много бежанци, че София се удвоява.

Според него македонските управници са наясно с документите и историческите истини. Но по думите му, там да си македонец е въпрос на професия - много изгодна за политици и академици.

„Те много добре знаят, че преди 150 години Йосип Щросмайер издава в Македония сборника на братя Миладинови „Български народни песни от Македония". Нямало е българска екзархия, нямало е българска държава, а те днес издават 150 години по-късно „Народни песни от Македония". Зачеркват „български" и смятат, че с това са променили историята. Не могат да я променят", подчерта още акад. Марков.

Георги Пирински предложи да опита да инициира съвместно заседание на парламентарните комисии по европейски въпроси и по външна политика, на което да се обсъдят въпросите за отношенията на България с Македония.

По време на кръглата маса Коста Филипов изтъкна, че от 22 години в Македония не се разпространява нито един български вестник и че от поне 45 години македонците не са виждали български вестник по будките и че им трябва време, за да свикнат. Според него опитите за разпространение там на български вестници, които били продавани на цена три пъти по-висока от тази на местните вестници, се провалили заради търговския интерес.

Била отворена книжарница за български книги и сред българите в Скопие започнала борба кой да назначи своето безработно дете там... и след година - година и половина книжарницата беше затворена - изчерпи се ресурсът, който я поддържаше, разказа още Филипов.

Той изтъкна още, че е закрит кореспондентският пункт на БНТ, закрит е и този на БНР и в момента в Македония няма български журналист. „Така не се проявява интерес към българите в Македония", подчерта той.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов изказа благодарност на българските евродепутати Евгени Кирилов, Станимир Илчев и Андрей Ковачев, които по думите му провеждат активна българска политика по отношение на Македония, въпреки българското външно министерство и въпреки безразличието на всички български външни министерства от 23 години насам.