Полицаят от село Бояджик Митко Чавдаров издигна символично българския флаг в сградата на Корпорация „Развитие".

Припомняме, Чавдаров бе осъден от сливенския военен съд на дисциплинарно уволнение и административна глоба от 1000 лева.

Обвинението беше повдигнато от група цигани, които той е заварил по време на дежурство да поругават националния флаг в двора на местното училище.

Чавдаров ги накарал да спрат и ги изгонил, но съдът сметна, че е превишил служебните си задължения.

Корпорация  „Развитие" активно се включи в кампанията за защита на Чавдаров, обявявайки, че го награждава с 1000 лева, грамота и почетна значка на „Развитие".

Главният мениджър на корпорацията Александър Александров посрещна днес Митко Чавдаров и кмета на село Бояджик Герган Герганов в столичния офис на „Развитие".

На кратка церемония, в присъствието на служителите на корпорацията, Александров връчи на полицая от Бояджик паричната награда, заедно с грамота и златна фирмена значка - „за активна гражданска позиция и защита на националните символи и достойнство".

За мен е голяма чест, че полицаят от Бояджик, младши инспектор Чавдаров ни посещава, за да получи лично наградата, която Корпорация Развитие му дава за това, което той е направил в инцидента, заяви Александров.

Това, което стана и по-сетнешната подкрепа за него е много важна и ние просто се присъединяваме към много други структури и институции, които отбелязват този родолюбив жест, каквито за съжаление в нашата страна са още малко.
             Александров

Аз лично се надявам, подчерта Александров, за в бъдеше да бъдат повече такива полицаи, които фактически си вършат добре работата и спазват закона в нашата държава България.

Благодарен съм на Корпорация "Развитие" за наградата и финансовата помощ, заяви видимо развълнуван Чавдаров.

Той подчерта, че ако съдът излезе с оправдателна присъда, тези средства ще ги дари на фонд за деца на загинали полицаи при изпълнение на служебните си задължения.
Ако съдът излезе с осъдителна присъда средствата ще ги използвам, защото ще ми трябват. (Вижте интервюто с Митко Чавдаров).

По думите на кмета на Бояджик селото е зад Чавдаров и го подкрепя всячески.
Присъствието си на церемонията Герганов обясни с думите - „че какво е кметът без своя полицай...".

Кметът подчерта, че 100 знамена не са стигнали на жителите на село Бояджик да изразят подкрепата си към Митко Чавдаров.

Запитан, дали в селото има напрежение на етническа основа между българи и роми, Герганов  отговори противоречиво.

„Фактически няма, не си личи, че има такова напрежение. Естествено вътрешно има, но аз като кмет, трябва да ви кажа, че моите усилия са насочени да потушавам тези напрежения и никога няма да позволя да се създаде напрежение, което да се изрази по-късно в нещо по-сериозно между роми и българи. Мога да кажа, че за сега удържаме положението."

На въпроса дали някои партии са опитали да извлекат политически дивиденти от случилото се, кметът не пожела да отговори. Коментарът му бе, че и той, и полицаят не желаят да политизират въпроса.