Полицията в Пловдив влезе в строителен магазин и иззе препарирани защитени видове животни. Провелата се акция е от петък следобед, след получен сигнал от неправителствена екоорганизация, че препарат на червеногуша гъска е изложен на обществено място. По информация на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив (РИОСВ - Пловдив) за news.bg собственикът не е присъствал по време на операцията.

При проверката екоинспекторите действително са установили, че на видно място пред касите на обекта на висока колона е поставена препарирана червеногуша гъска (Branta ruficollis) - защитен вид, включен в Приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и световнозастрашен вид съгласно Червения списък на Международния съюз за защита на природата.

Освен това експертите на РИОСВ - Пловдив са открили изложени и още два препарата на екземпляри от защитени от ЗБР видове - пъстър пор (Vormela peregusna) и видра (Lutra lutra).

ЕК въвежда забрана за развъждане на животни в клетки до 2027 г.

ЕК въвежда забрана за развъждане на животни в клетки до 2027 г.

До 2023 г. Комисията ще представи законодателство за целта

Съгласно разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие за животински видове от Приложение № 3 се забранява препариране, притежаване, излагане на публични места, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на препарирани екземпляри. Трите препарирани животни са били отнети от собственика на обекта в полза на държавата.