Европейската комисия ще предложи законодателство за поетапно прекратяване на развъждането на животни в клетки, съобщава "Ройтерс".

Решението е в подкрепа на гражданска инициатива, подкрепена от над един милион граждани в ЕС.

Комисията заяви, че до 2023 г. ще представи законодателство за постепенно премахване на клетките и окончателна забрана за отглеждането на животни при такива условия до 2027 г.

Това включва зайци, млади кокошки, пъдпъдъци, патици и гъски. Кокошките носачки, свине майки и телета вече са обхванати от правилата на ЕС относно използването на клетки, въпреки че кокошките носачки могат да се държат в "обзаведени" клетки, осигуряващи повече пространство от плътно опакованите клетки за акумулатори.

Кампания за защита на животните обедини над един милион европейци

Кампания за защита на животните обедини над един милион европейци

Настояват за забрана на клетките в животновъдството

Европейският парламент и 27-те правителства на ЕС трябва дадат своето съгласие, като страните ще отговарят за прилагането на правилата.

"Животните са разумни същества и ние носим морална, обществена отговорност да гарантираме, че условията във фермите за животни отразяват това", заяви комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидес.

Стандартите за хуманно отношение към животните в ЕС са сред най-високите в света, въпреки че над 90% от отглежданите зайци в ЕС са в клетки, а през 2019 г. половината кокошки носачки също са били държани в клетки.

Европейски организации настояват за еврокомисар по хуманно отношение към животните

Европейски организации настояват за еврокомисар по хуманно отношение към животните

Стартирали са петиция

Европейският парламент също заяви, че подкрепя забраната.

От ЕК съобщиха, че фермерите ще могат да получават субсидии от ЕС, за да преминат към нови системи за отглеждане на животни. Страните от ЕС също могат да кандидатстват за средства от фонда за възстановяване от COVID-19.

Брюксел планира и по-широка актуализация на законите на ЕС за хуманно отношение към животните.