Европейски организации се обединяват, за да направят защитата на животните приоритет на Европейския съюз. 

Често се казва, че законодателството, засягащо хуманното отношение към животните в ЕС, е най-доброто в света. Това не винаги е така, особено по отношение на отделни практики или видове животни, за които липсват нормативни текстове, твърдят от българската организация КАЖИ в своя позиция до медиите. 

От организацията поясняват, че още през 1974 г. на европейско ниво се изготвя първото специално законодателство за хуманно отношение към животните. От началото на 90-те години пък се въвеждат важни нормативни актове за постепенно премахване на някои от най-лошите селскостопански практики като инивидуалните боксове за телета, родилните клетки за майки-свине и батерийните клетки за кокошки-носачки.

"Европейците ги е грижа за животните. Проучванията - включително тези, проведени от Европейската комисия - показват, че гражданите на Европа искат да видят по-високо ниво на защита на животните в законодателството на ЕС.

Кампания за защита на животните обедини над един милион европейци

Кампания за защита на животните обедини над един милион европейци

Настояват за забрана на клетките в животновъдството

"Въпреки това, икономическите интереси твърде често надделяват над исканията на гражданите и дори над исканията на Европейския парламент, който многократно се е опитвал да въведе законодателни промени за подобряване защитата на животните.", заявява Мариана Младенова от КАЖИ - координатор на кампанията в България.

Организациите за хуманно отношение към животните в целия ЕС обединяват усилията си, за получат гаранция, че занапред институциите на съюза ще обръщат по-голямо внимание на хуманното отношение към животните, като по този начин изпълнят целите си по член 13 от Договора за ЕС и отговорят на очакванията на европейските граждани.

В момента европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните, Стела Кириакидес, отговаря за хуманното отношение към животните, но тази компетентност не е упомената в длъжността ѝ, отбелязват от организация КАЖИ.

Според организаторите на кампанията, привидно незначителния проблем всъщност показва ограничената ангажираност на европейските институции и дори на компетентната генерална дирекция във връзка с тема, която заслужава много повече внимание.

Организации за хуманно отношение към животните от цяла Европа, включително българската "Кампании и активизъм за животните в индустрията" (КАЖИ), днес стартират съвместната си кампания, предлагаща длъжността на комисаря да стане "Комисар по здравеопазване, безопасност на храните и хуманно отношение към животните", както и да се посочи изрично тази отговорност в името на съответната генерална дирекция. Според тях така ще се подчертае значението на добавената компетентност и ще се увеличи отчетността по този важен въпрос.

Кампанията стартира с петиция, адресирана до различни европейски институции, която ще позволи на гражданите да изразят своята подкрепа за предложението. Всеки може да се подпише петицията на www.euforanimals.eu.

"За да се случи тази важна промяна не е нужно да се изменя Договора за ЕС, така че всичко зависи от политическата воля на евродепутатите. Хуманното отношение към животните в ЕС ще се подобри значително, ако тази отговорност бъде подчертана и ресорния еврокомисар бъде изрично призован за по-активни и по-ефективни действия за подобряване на хуманното отношение към животните, от името на цялата Европейска комисия.", заключават от КАЖИ.