Над един милион европейски граждани са подписали Европейската гражданска инициатива за забрана на клетките в животновъдството, съобщават от Сдружение "Кажи".

По данни на организацията това е най-мащабната политическа кампания за защита на селскостопанските животни досега, като в нея са взели участие над 170 организации за защита на животните в ЕС.

От Сдружение "Кажи" посочват, че въпреки огромния брой събрани подписи в подкрепа на инициативата кампанията за освобождаване на селскостопанските животни от клетките все още не е приключила.

Трябва да продължим да събираме подписи, за да сме сигурни, че Европейският парламент ще разбере точно колко е важен този въпрос за европейските граждани, твърди Стефан Димитров от организацията.

Кампанията е започнала преди осем месеца и ще продължи още три.

По данни на Сдружение "Кажи" над 300 милиона прасета, кокошки, зайци, патици и пъдпъдъци са затворени в клетки в ЕС, като в повечето клетки животните не разполагат с пространство, за да се движат свободно.

Европейската гражданска инициатива има потенциала да помогне на стотици милиони селскостопански животни в Европа, спестявайки им една от най-големите жестокости в индустриалното животновъдство, посочват от организацията.