Полицията в Пловдив е задържала двама мъже за серия измами, съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо са документирани 30 престъпления с причинени имотни вреди за около 45 хиляди лева.

Измамите са извършени от пролетта на 2015 г. до края 2021 г. Проведено е разследване, в следствие на което са задържани двама братя, на 48 и 52 години. Събрани са доказателства, че те са извършили към измамите.

По-младият заблудил 13 души от Пловдив, Хисаря, Асеновград и близкото село Брестник, както и от Видин. В част от случаите той бил подпомаган от 52-годишния си брат.

Полицията очаква сигнали за един измамник по професия

Полицията очаква сигнали за един измамник по професия

От десетина години са занимавал с измами с надомна работа

По една от лъжливите схеми двамата убеждавали потърпевшите да сключат договори за закупуване на скъпи мобилни телефони на кредит и да им ги предадат. В замяна те гарантирали да плащат вноските по заемите, но впоследствие ставали неоткриваеми.

В други случаи братята взимали капаро за доставка на техника и др. стоки на изгодни цени от определена европейска държава, след което прекъсвали връзката с купувачите.

В началото на декември м.г. пък взели породисто куче за продажба в чужбина без да заплатят договорените 2000 лева на собственичката.

С постановление на наблюдаващия районен прокурор двамата мъже са задържани за срок до 72 часа, а днес е внесено искане в съда за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо тях.