"Надяваме се от сряда, 10 ноември, процесът на присъствено обучение на учениците от 1-ви до 4-ти клас да бъде възможен. Искрено вярвам, че разумът ще надделее и ще постигнем баланс и доверие с родителите, защото е важно децата да се върнат в училище. Това заяви пред БНР заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова.

По думите ѝ няма как при тази висока заболеваемост, ако искаме да имаме присъствено обучение, да не гарантираме безопасна сред в училищата". Тя подчерта, че е дезинформация твърдението, че децата трябва да бъдат тествани гладни и да не са пили вода. "Става дума за 30 минути преди провеждането на теста децата да не са се хранили или пили течност. Нормално е децата сутринта да са закусили вкъщи преди училище", аргументира се Гайдарова.

Николай Денков: Учениците може и да не се върнат в клас, ако се забавят тестовете

Николай Денков: Учениците може и да не се върнат в клас, ако се забавят тестовете

Утре сутринта ще има обща заповед - на здравния министър

Заместник-министър Гайдарова подчерта, че Министерството на здравеопазването е поставило изискването тестовете на учениците да бъдат провеждани в контролирана среда и затова е взето решение те да се правят в училище. "Аз не изключвам възможността, когато процентът на ваксинирани хора в България е по-висок, тестването да се случва и в домашни условия", каза тя.

По думите ѝ учителите имат нужда от подкрепата на родителите. "Учителят не бива да бъде сам при тестването на децата. Трябва да направим мост между деца, родители и учители. Тук и ролята на медиите е голяма, за да се успокоят страховете, за да няма дезинформация, така че родителите да могат информирано и обосновано да вземат своето решение", надява се Мария Гайдарова.

Тя добави, че в тестването на учениците могат да участват доброволци, които да имат зелен сертификат - родители или представители на БЧК.