Застрашено е изпълнението на проекти по оперативната програма "Околна среда" заради поскъпването на строителните материали. Това призна пред БНР инженер Добромир Симидчиев, бивш заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Той обясни, че колко голям е този риск, трябва да се анализира проект по проект.

По негови думи много отдавна не сме били в такава ситуация и всички институции и участници в този процес са загубили инстинкта за това какво да се прави в такава ситуация на инфлация.

Симидчиев заяви, че половината от разходите при тези проекти са свързани с материали, а останалата половина е разход за горива, работни заплати, механизация.

По негови думи строителните материали поскъпват с до над 30%.

Симидчиев посочи, че ако има надвишение на прогнозните разходи, то се поема от този, който получава безвъзмездната помощ - това в случая с водните проекти са ВиК операторите.

Според него проблемът е как бенефициентите на проекти ще спазят закон за обществените поръчки.

"Той обясни, че по-голямата част от тези проекти се изпълняват и при тях вече има сключени обществени поръчки.

Хората са на място, копае се, рехабилитират се станции, те са в един такъв неприятен стадий в началото на строително-монтажните работи или в първата половина, когато ситуацията е нито напред нито назад, посочи Симидчиев и допълни, че е много трудно да се проведат обществени поръчки за нови изпълнители. Причината е, че това е един обект и намесването на повече играчи усложнява процеса.