Посланикът на САЩ у над Херо Мустафа посети южната граница на страната, за да подчертае ангажимента на САЩ към партньорството и сътрудничеството с България за укрепване на граничната сигурност.

Днес посланик Мустафа посети ГКПП "Капитан Андреево" - зелената граница на България и Тристранния съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество и най-натоварен ГКПП в Европа.

Посланикът и Дъглас Екхард, аташе от Службата за митническа и гранична охрана на САЩ към Департамента за вътрешна сигурност на САЩ, се срещнаха с главния секретар на Министерството на вътрешните работи Ивайло Иванов, директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков и с комисар Деян Моллов, директор на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Елхово.

Те обсъдиха текущото сътрудничество и партньорство между американското посолство в София, Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, Службата за митническа и гранична охрана на Департамента за вътрешна сигурност на САЩ и Министерството на вътрешните работи на Република България.

На срещата стана ясно, че Съединените щати подкрепят усилията на българските власти за гарантиране на сигурността на българската граница, която е и външна граница на ЕС. САЩ и България са отлични партньори и си сътрудничат усилено по отношение на сигурността на границите.