Последната група от 26-ата ни антарктическа експедиция заминава утре за ледения континент, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев, цитиран от Нова ТВ.

На 28 януари групата поема по маршрута Рим - Сантиаго де Чили - Пунта Аренас - о-в Кинг Джордж - о-в Ливингстън.
В нея са включени геолозите д-р Камен Бонев и д-р Дочо Дочев, лекарят д-р Мартин Любомиров, логистиците Мирослав Цвятков и Николай Николов, както и екип, работещ по международен образователен проект: физичката-писателка Людмила Филипова и астрофизикът Нуно Перейра от Университета в Бежа, Португалия.

Полярниците ни монтираха мареографска станция за целогодишен запис

Полярниците ни монтираха мареографска станция за целогодишен запис

Заснемането на колебанията на морското ниво е показател за климатичните промени

Паралелно, по сателитния телефон, командирът на антарктическата ни станция "Св. Кл. Охридски" инж. Йордан Йорданов съобщи, че всички са в добро здраве, изпълняват предвидените дейности по график и очакват новото попълнение.

В рамките на експедицията се осъществява образователният проект "Лаборатория Антарктика". Той е единствен по рода си в световен мащаб и е подкрепен от Българския антарктически институт, благодарение на което ще може да се реализира на територията на Българската антарктическа база. Целта на "Лаборатория Антарктика" и на компания "Роботика" е да се подпомогне обучението на учители от български училища, така че стотици български деца да имат възможност да осъществяват физични експерименти на Антарктида, без да напускат границите на родината.

Екипът на проекта ще отнесе на ледения континент 8 робота (дарени по програма. "Роботите"), снабдени с няколко сензора, както и с десет специално конструирани хардуерносензорни комплекта. Те ще измерват и записват ежедневно в продължение на месец множество физични параметри от Антарктида.

Британските „Ледени девици“ прекосиха Антарктида на ски

Британските „Ледени девици“ прекосиха Антарктида на ски

Шест жени от британската армия изминаха 1700 км от бряг до бряг…

Наред с това екипът ще направи 3D документален филм, който чрез очила за виртуална реалност ще пренася зрителите директно на ледения континент. В края на март, когато учените се завърнат от експедицията, цялата апаратура ще бъде дарена на три пилотно избрани български училища: "Св. Георги", СУ "Пенчо Славейков" и 49-о ОУ "Бенито Хуарес", както и на 2 португалски училища. Идеята на организаторите е броят на училищата да нараства с всяка следваща година.