За пръв път, не само в Антарктида, но и извън България, беше монтирана мареографска станция за целогодишен запис на колебанията на морското ниво. Това съобщи в писмо до медиите проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт от базата ни на остров Ливингстън.

Монтирането на мареографската станция стана след няколкодневна снежна буря по изпълнението на научните проекти от Националната програма за полярни изследвания. За пръв път, не само в Антарктида, но и извън България, беше монтирана мареографска станция за целогодишен запис на колебанията на морското ниво - количествен показател за климатичните промени.

Приключи подготовката на полярниците от 26-ата българска експедиция в Антарктида

Приключи подготовката на полярниците от 26-ата българска експедиция в Антарктида

Първата група заминава само след седмица

Получените резултати за глобалното затопляне ще бъдат интерпретирани от доц. Борислав Александров. Поставянето на станцията на 3.5м под повърхността на Южния океан, при силен ледоход, изискваше голям професионализъм от логистичния екип и водачите на лодки Зодиак.

Вече е започнато предаването на данни, в реално време, от изградената в близост до ледник Перуника сеизмична станция. С тези данни главен асистент Гергана Георгиева и физикът Васил Гурев ще проследят динамиката в движението на топящите се ледници в условията на променящия се климат.

Заснемането на ледената повърхност с дрон от физика Олег Василев ще представи фотограметричен модел на ледниците на остров Ливингстън за следене на тяхното движение и определянето на степента на затопляне на климата в западна Антарктида.

Главен асистент Милка Елшишка откри много нови представители нематоди в замръзналата почва (пермафрост). Тяхното изучаване ще позволи да се определи адаптацията на тези безгръбначни към климатичните промени.

Проф. Николай Цанков изследва промените, които настъпват в кожата в суровия антарктически климат и тяхната профилактика.

На място започна и заснемането на игралния филм "Писма от Антарктида", уточняват в съобщението от ледения континент.