Стотици граждани на Пирдоп се събраха в 10 ч. пред читалище „Напредък" в центъра на града, за да отдадат последна почит на загиналите си съграждани в Охридското езеро.

Някои идват с цветя, други идват с венци, но всички си тръгват съпричастни към болката на близките на загиналите.

Роднини и близки ще си вземат днес последно сбогом с 15-те жертви на Охридското езеро.

В ритуалната зала на читалището в Пирдоп са изложени за поклонение 14 ковчега. Почерненото семейство на 15-ата удавена българка на корабчето "Илинден" 73-годишната Динка Гущанова пък ще я изпрати в родната Рибарица.

За последно сбогом в Пирдоп дойде и първият ни дипломат Румяна Желева, както и зам.-министърът на външните работи Марин Райков.

Предвижда се след като приключи поклонението в Пирдоп, втори траурен обред да има в читалището на с. Антон, откъдето са 8 от жертвите.

В Златица близки и роднини ще се простят с Невенка Панчева (56). Пирдопчани ще сведат глави в памет на нещастно загиналите Павел Павлов (63), Мария Георгиева(21), Ганка Лукова(68) и Лула Балабанова(68).

С едноминутно мълчание в памет на 15-те българи, загинали при трагедията на 5 септември в Охридското езеро, започна днешното заседание на Народното събрание.

Междувременно правителството реши да бъде отпусната еднократна финансова помощ от 10 хил. лв. на наследниците на 15-те загинали при инцидента в Охридското езеро на 5 септември.
Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на държавния бюджет и ще бъдат предоставени на наследниците чрез „Агенцията за социално подпомагане".