Потъналият преди век край Созопол кораб "Мопанг" беше обявен за подводен археологически обект, съобщи БНТ. Той стана известен с изтичането на мазут преди две години.

Тъй като вече са изминали 100 години от потъването му, според закона корабът получава друг статут и защита. Центърът за подводна археология организира гмуркане на клубовете от страната, за да обърне внимание на неговото опазване, както и на други исторически обекти под вода.

"Мопанг" изхвърли мазут след 97 години на дъното край Созопол

"Мопанг" изхвърли мазут след 97 години на дъното край Созопол

Вземат се спешни мерки

"Мопанг" е товарен кораб, произведен в Ню Джърси по поръчка с още 150 идентични плавателни съда по програма за компенсиране на загубите по време на Първата световна война. Година и половина след като е пуснат на вода, той попада на стара мина и потъва близо до остров Свети Иван. Това става изключително бързо, но всички от екипажа са спасени.

Пътувал е от Истанбул към Бургас, а трюмовете му са били пълни с товар. От 650 тона помощи, 40 е трябвало да бъдат разтоварени в Бургас.

Продължава източването на горивото от "Мопанг"

Продължава източването на горивото от "Мопанг"

Корабът не бил на мазут, а на суров петрол

"Той е пренасял стоки за Русия, доколкото знам за белогвардейската армия. Основната ни цел беше да обърнем внимание на тези кораби, които не са защитени от закона за културното наследство, но са ценни исторически паметници, защото пазят част от историята на крайбрежието, на корабоплаването." - заяви Найден Прахов от Центъра за подводна археология.

"Мопанг" е един от малкото кораби, потънали в нашите води, който не е извлечен за скраб. Много негови събратя по дъно не успяха да дочакат статут на подводни обекти.