Днес се провежда националното външно оценяване по математика. Заради изпита е неучебен ден в цялата страна. Явяват се повече от 61 000 седмокласници, съобщава БНР.

Изпитът ще е с продължителност 150 минути и започва в 09,00 часа. Полага се в училищата, където са учили до момента. Учениците трябва да носят черен химикал, документ за самоличност и служебна бележка с входящ номер. Всеки изпитен материал ще съдържа уникален баркод.

Седмокласниците пишат по вариант номер 1 на изпита по БЕЛ

Седмокласниците пишат по вариант номер 1 на изпита по БЕЛ

Над 61 000 седмокласници се явяват на изпитите по български език и математика

За първи път проверката на работите на учениците и кандидатстването за гимназии след това ще стават електронно. За матурата са осигурени 16 хиляди квестори и видеонаблюдение. Резултатите от изпита трябва да станат ясни до 27 юни, отбелязва още радиото.

Утвърден е и държавният план-прием след 7 клас. Учениците ще кандидатстват за 2500 паралелки. Над половината от тях са професионални.

61 000 седмокласници се явяват на външно оценяване по български език

61 000 седмокласници се явяват на външно оценяване по български език

В 7 часа сутринта в зала 5 на МОН ще бъде изтеглен вариантът

В понеделник се проведе матурата след 7 клас по български език и литература. В петък предстои нов изпит - по чужд език. Той обаче се полага при предварително заявено желание от страна на седмокласниците.