Седмокласниците пишат по вариант номер 1 на изпита по български език и литература. В 07:00 часа в Министерството на образованието беше изтеглен вариант номер 1, съобщиха от БНТ.

Различното в провеждането на изпита тази година е, че той няма да се състои от два модула. Той ще има две части, които ще бъдат с обща оценка. В първата част ще има 25 задачи. 18 от тях ще са със структуриран отговор.

На другите 6 задачи децата трябва да напишат кратък свободен отговор. Само на една задача могат да напишат малко по-разширен свободен отговор. Втората част се състои от преразказ с дидактическа задача.

61 000 седмокласници се явяват на външно оценяване по български език

61 000 седмокласници се явяват на външно оценяване по български език

В 7 часа сутринта в зала 5 на МОН ще бъде изтеглен вариантът

Изпитът ще се проверява електронно. За това на всеки лист ще има баркод, който да може да се сканира. Това е причината да се пише с химикал с черен цвят.

По думите на зам.-министър Таня Михайлова е важно учениците да са спокойни и да се насочат към съдържанието на този изпит. "Понякога, като че ли бягаме от темата за съдържанието вътре за това, което се поставя като задачи и за това, какво трябва да направи един ученик, за да успее. Аз смятам, че трябва да работи по всички задачи, да се съсредоточи, да е максимално концентриран и да вярва в себе си", обясни Михайлова.

МОН наказа трима експерти заради грешното класиране на седмокласниците през юли

МОН наказа трима експерти заради грешното класиране на седмокласниците през юли

Ваня Кастрева е наказана с порицание

Над 61 000 седмокласници ще се явят на изпитите по български език и математика. Малка част от тях ще положат изпит по желание по чужд език.

Резултатите ще са готови до 27 юни. Заявленията за участие в класиране в гимназиите ще се подават от 3 до 5 юли.