Инвестициите за дигиталната трансформация трябва да са комплексни и да обхващат инфраструктура, данни, нови технологии и повишаване на цифровите умения на гражданите.

Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров по време на международния форум "Зеленият преход: Работни места и социална справедливост, иновации, изкуствен интелект и дигитализация".

По думите му нашите национални приоритети обхващат именно всички тези мерки. Те кореспондират с това, че страната ни се утвърди в последните години като привлекателно работно пространство за ИКТ компании, добави Мундров.

Той отбеляза, че въпреки постигнатия напредък, цифровата трансформация на бизнеса извън ИКТ сектора остава ниска. България е на последните позиции в Европа по отношение на управлението на взаимоотношенията с клиенти (CRM), планирането на ресурси в предприятията (ERP), изчисления в облак и други, посочи Мундров. И допълни, че за да бъде обърната тази тенденция са необходими съвместни действия от държавата, неправителствения сектор и бизнеса.

Валентин Мундров обяви, че съвместно с Министерството на образованието и науката и Министерството на труда и социалната политика се изпълняват проекти за повишаване на дигиталните умения.

Оказва се, че представата за дигитална компетентност в обществото се свежда до умението за работа с мобилни устройства, което далеч не е достатъчно. Затова тези проекти са важни, за да се промени фокусът на обществото към цифровата трансформация, обясни Мундров.

В рамките на дискусията бе поставен и акцент върху едно от основните предизвикателства в сектора, а именно киберсигурността. Според министъра разширяването на броя на киберзаплахите изисква адаптирани, координирани и новаторски реакции.

"Броят, мащабите, сложността, честотата и въздействието на инцидентите се увеличават и представляват съществена заплаха за функционирането на информационните системи. Това налага да се работи интензивно в сектор киберсигурност, като този ангажимент следва да бъде отговорност на всички страни", подчерта министър Мундров.

Работещи и безработни ще могат да придобиват дигитални умения безплатно

Работещи и безработни ще могат да придобиват дигитални умения безплатно

Проектът се финансира на база Националния план за възстановяване и устойчивост