Работещи и безработни ще могат да придобиват дигитални умения на базово и средно равнище чрез електронни ваучери. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. Финансирането на програмата се осигурява съгласно Националния план за възстановяване и устойчивост.

Обученията ще бъдат насочени основно към хора в неравностойно положение, които нямат или имат ниска степен на дигитална грамотност.

Подготовката ще бъде по два начина - присъствено или дистанционно. За безработните, които предпочитат да се обучават на място, може да се изплащат стипендии. Ще им бъдат покрити и транспортните разходи.

Продължителността на обучението ще бъде не по-малко от 55 учебни часа за базово равнище и поне 45 учебни часа за средно равнище.

Всеки правоимащ може да получи един ваучер за обучение. След това е възможно следващ курс по квалификация или придобиване на ключови компетентности.

Целта е до средата на 2026 година да бъдат обучени 500 000 безработни и заети, а 100 000 с дигитални умения ще могат да вземат сертификат след полагане на изпит.

Допълнителна информация, както и консултация за включване в обучението с ваучери, може да бъде получена във всички бюра по труда в страната.

МТСП инвестира 1 млрд. лв. за обучения по дигитални умения до 2026 г.

МТСП инвестира 1 млрд. лв. за обучения по дигитални умения до 2026 г.

България е на 26-о място в Европейския съюз в Индекса за цифрова икономика.