Министерството на труда и социалната политика ще инвестира близо 1 млрд. лв. до 2026 г. в обучения за повишаване на дигиталните умения на хората. Това обяви министър Иванка Шалапатова по време на посещение в обучителния център на Европейския цифров иновационен хъб "Тракия" в Пловдив.

Средствата са предвидени заради статистики, които показват, че страната ни изостава както по отношение на развитието на цифровата икономика, така и при подготовката на работната сила за нея. Според Индекса на Европейската комисия за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото България е на 26-о място в Европейския съюз в Индекса за цифрова икономика.

Нисък е и процентът на малките и средни предприятия, които инвестират в обучение на своите служители, именно в областта на дигиталните компетенции, отбеляза Шалапатова.

Тя приветства усилията на Съюза за стопанска инициатива, Института по информационни и комуникационни технологии, Българската асоциация по киберсигурност, Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и Община Пловдив, ангажирани със създаването на иновативния хъб. "Подобни пространства дават възможност на младите хора да се обучават не само на дигитални компетенции, но и да се научат как да се защитават във виртуалното пространство", подчерта министърът.

До момента в центъра базови умения по киберсигурност са придобили и 30% от служителите на община Пловдив, както и работещи в малки и средни предприятия в региона. Министър Шалпатова акцентира върху възможността освен администрацията на местната власт, Хъбът да се използва за повишаване на дигиталните компетенции на всички нуждаещи се от допълнителна квалификация структури.