На мястото, където се пресичат границите на България, Гърция и Турция, министър Соломон Паси откри специален граничен знак, символизиращ приятелството между трите съседни държави.

На тържеството бяха и министърът на финансите на Турция Кемал Унакътан и министърът за Македония и Тракия на Гърция Николаос Циарционис, заместник-министър Николай Милков, посланиците на Гърция и Турция в София Прокопиос Мандзуранис и Кемал Дирийоз, както и областният управител на Одрин г-н Мироолу.

Церемонията беше открита с химните на трите държави. В приветствените си речи тримата министри изтъкнаха преди всичко отличните междусъседски отношения и евроатлантическите перспективи пред България, Гърция и Турция.

“Днес ние сме на границата между нашето минало и нашето бъдеще. Този остров се превърна от място на нашите граници в място, което ни обединява.” С тези думи министър Паси се обърна към присъстващите на откриването гости.

Като една “повратна точка в отношенията” бе определен днешният ден в приветствието на гръцкия министър Циарционис.

“Този паметник физически не представлява нещо величествено, но смисълът му е изключително голям”, посочи в изказването си министър Унакътан.

Инициативата за паметния знак е на министър Паси и бе подкрепена от неговите колеги в Гърция и Турция Петрос Моливиатис и Абдуллах Гюл.

Монументът е поставен на остров Кавак Ада, разположен в р. Марица, и представлява триъгълна пирамида с височина 2.5 м, върху която има надпис на български, гръцки и турски език “Солидарни към обединена Европа”.

Върхът бележи точно мястото, където се събират трите граници, а всяка от страните на пирамидата е насочена към съответната територия. Министър Унакътан предложи в бъдеще островът да се преименува на Остров на приятелството на трите страни, информира пресцентърът на МВнР.