Сценарии за пожар и изоставен пакет. Това ще разиграят днес столичните полицаи, предаде БГНЕС. Припомняме, че тази вечер се провежда учение на Столична дирекция на вътрешните работи - МВР в сградата на НДК. То е свързано с председателството на България на Съвета на ЕС. 

Снимка 332178

Източник: EPA/БГНЕС

"Вече няколкократно проведохме подобни занятия в по-малък обем. Тренираме различни видове ситуации заедно с колеги от пожарната, отряда за борба с тероризма, НСО, Столична община и НДК така, че да сме максимално подготвени при възникване на различни ситуации. Сценариите за тази вечер са пожар и евентуално наличие на някакъв изоставен пакет вътре в сградата на НДК. 90% от занятието ще бъде вътре в сградата така, че умишлено го правим по този начин, за да не предизвикваме излишни затруднения на гражданите във външния периметър. Основно ще тренираме евакуация до превозните средства на хората, които биха били тук по време на някоя от конференциите", разясни на брифинг Антон Златанов, зам.-директор на СДВР.

Златанов поясни, че от доста време тече обучение на персонала и съвместни действия с хора от всички структури, които са ангажирани, включително с хора от ресорното министерство по председателството така, че всичко да бъде координирано и да има идеалното взаимодействие.

Полицията провежда учение в района на НДК

Полицията провежда учение в района на НДК

Учението ще бъде противопожарно и евакуационно

"Вътре хората, които ще се намират, биха били делегати, съпроводени от хора от българска страна, които са вече инструктирани. Тече обучение на персонала на НДК, медицински, пожарни и полицейски служби, специални части", поясни зам.-директорът на СДВР.

Мерките за сигурност по време на председателството ще бъдат достатъчни. Те ще бъдат както явни така и негласни.

Очакват се затруднения в движението по основни булеварди, за което живеещите в района вече бяха предупредени и призовани да проявят разбиране.

Снимка 332177

Източник: EPA/БГНЕС