По време на пролетната си ваканция 8000 деца ще се включат в демонстрации, открити уроци и беседи, организирани от огнеборци.

Учениците ще участват в туристически походи, ще залесяват горски площи, опустошени от пожари, ще поставят предупредителни и информационни табелки, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

За поредна година планираните от ГДПБС прояви ще се осъществяват в партньорство с БЧК, Дирекция "Гражданска защита" и държавните горски стопанства.

Целта на пролетната кампания е да се насочи вниманието на подрастващите към съществуващите рисковe от възникването на пожарни инциденти.

Интересна е инициативата на пожарникарите в Смолян, които заедно със Съюза на инвалидите ще организират специални игри за 80 деца в неравностойно положение.

Идеята на смолянските огнеборци е чрез пожароприложни състезания децата в риск да бъдат максимално подготвени в случай на произшествие, да се създадат предпоставки за тяхното успешно интегриране в обществото.

Ученици от 143 населени места ще се включат в регионалните състезания на Младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец".

За тях са предвидени и няколкодневни лагер сборове, на които децата ще получат теоретична и практическа подготовка по пожарна безопасност. Регионалните победители ще участват в областните състезания, а победителите ще се състезават в тазгодишното републиканско първенство.