Пожарникарите провериха над 1300 манастири, църкви и параклиси преди тържествените Великденски богослужения.

Констатирани са 754 нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност. В навечерието на празника над 300 огнеборци ще дежурят в най-големите православни храмове

Приоритетно служителите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" провериха създадената организация за пожарна безопасност и условията за успешна евакуация и гасене в случай на пожар.

Особено внимание бе обърнато на изправността на уличните противопожарни хидранти, състоянието на електрическите инсталации и съоръжения, както и на наличието и изправността на уредите и съоръженията за първоначално гасене.

За констатирани нарушения са връчени 327 противопожарни разпореждания и 80 разпоредителни и уведомителни писма. Огнеборците са сигнализирали председателите на църковни настоятелства, епархийски наместници и игумените на манастири за решаване на конкретни въпроси по обезопасяването на обектите.

Близо 1 000 духовници, служители и обитатели на църковни имоти са инструктирани за адекватни действия в условията на пожар, правилна работа с подръчни противопожарни уреди и задълженията им за спазване на противопожарните норми.

В навечерието на празника всички пожарни екипи ще бъдат подсилени, а в над 350 православни храма се предвижда и дежурство на място.

Огнеборците съветват гражданите при влизане в църквите да обърнат внимание къде са изходите и какви са възможностите за евакуация в случай на пожар.

Препоръчително е да сте предпазливи със свещите - неволно може да запалите себе си или хората около вас. Ако по невнимание свещник в храма бъде съборен, също може да се предизвика пожар с непредвидими последици.

Пожарникарите припомнят да спазвате нормите за пожарна безопасност и да не оставяте запалени свещи без надзор и в близост до леснозапалими материали.