Малко пожарникари и липса на финансиране са повода за предвижданото закриване на пожарни служби в България. Това заяви в Ловеч главен комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението", цитиран от БНР. Новите изисквания задължават службите да поддържат екипи с по трима огнеборци.

От думите на главен комисар Николов става ясно, че най-малките пожарни участъци в страната струват между 230 и 250 хил. лв. годишно на страната.

В Пампорово си искат пожарната

В Пампорово си искат пожарната

Искат да закрият пожарната, защото няма достатъчно служители

"Това са парите, с които разполагаме тази година. Това са хората, с които разполагаме. Някои от участъците, които ще бъдат закрити, допреди 12 години имаха по 5 човека само. Успяхме да окомплектоваме с по 11 души. Но при сегашните условия са ни необходими реално 16 - 17 души", обясни Николов.

Директорът на пожарната беше категоричен, че закриването на малки участъци няма да остави населени места без пожарна безопасност. Неизбежно обаче остава това, че ще има забавяне на екипите. "За да отговорим на изискването - 3-ма души да отидат, те ще отидат на 25-а минута, а досега двамата души можеха да отидат на 7-ата", добави главен комисар Николов.

Комисията, която ще определи кои пожарни служби и участъци ще бъдат закрити, заседава утре в Министерството на вътрешните работи.