На съд отива 35-годишен мъж, стрелял с автомат при сделка за закупуване на марихуана, съобщи прокуратурата. На 29 декември 2020 г. между Х.Д. и М.И. била осъществена сделка по закупуване на 14 кг марихуана. Купувачът Х.Д. не заплатил наркотиците и стрелял във въздуха с автомат, заплашвайки М.И. След подаден сигнал за инцидента, криминалисти заловили Х.Д. , а дилърът М.И. не е пострадал. По-късно полицаите са намерили четири чувала с 14 кг марихуана, както и два автомата "Клашников" с боеприпаси.

Задържаният Х.Д. е на 35 г. от гр. Казанлък, обл. Стара Загора. Той е криминално проявен, осъждан е общо 10 пъти, вкл. за грабежи, наркотици, притежание на незаконно оръжие, причиняване на телесни повреди и др. Многократно е изтърпявал наказание "лишаване от свобода".

Задържаха наркотици за над 3,5 млн. лв. в Пловдив

Задържаха наркотици за над 3,5 млн. лв. в Пловдив

Дрогата била предназначена за турския пазар

По отношение на Х.Д. е повдигнато обвинение за извършен грабеж на 14 кг марихуана на стойност 84 000 лв. Повдигнато е обвинение за държане без надлежно разрешение на огнестрелни оръжия и боеприпаси, както и за държане с цел разпространение на наркотици. За извършения от Х.Д. грабеж е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години и конфискация на имущество. За престъплението, свързано с държане на наркотични вещества, наказанието е лишаване от свобода за срок от 5 до 15 години и глоба от 20 хил. до 100 хил. лева. За престъплението, свързано с държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси, наказанието е лишаване от свобода 2 до 8 години.

Обвиняемият Х.Д. е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, като в рамките на същия срок предстои внасяне на искане до съда за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо него.