Министерският съвет ще се обсъжда ситуацията с избухналите три огнища на болестта шап в област Бургас.

Ще бъдат дискутирани взетите до момента действия, след откриването на ново епизоотично огнище при говеда във фермата в село Кирово.

Във фермата са отглеждани 143 говеда, които са умъртвени. Животните са предназначени за месо и са отглеждани свободно на 400 хектара оградена площ.

На 25 март бяха открити три нови случая на шап
в община Средец, в село Голямо Буково в ферма с 49 говеда и 11 свине, в село Факия във ферма с 81 говеда, намираща се накрая на селото и в село Момина Църква - ферма с 209 говеда, намираща се в близост до селото.

От земеделското министерство съобщават, че ветеринарните власти са предприели всички необходими мерки за ограничаване и ликвидиране на вируса на шапа и спиране на разпространението му. Всички собственици на умъртвени животни ще бъдат обезщетени в размер на 100% в кратки срокове след приключване на умъртвяването. Ще бъдат компенсирани всички животновъди, чиито животни са умъртвени в огнищата на шап.

Компенсациите за всеки собственик на умъртвени животни ще включват всички направени разходи, свързани с ерадикацията на заболяването, умъртвяването на животните, унищожаването на млякото, почистване и дезинфекция на стопанствата, унищожаване на заразените фуражи и на заразените съоръжения, когато последните не могат да бъдат дезинфекцирани.