Правителството одобри проект на закон за Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това стана на днешното заседание на Министерски съвет.

Със закона се урежда статута на института като национална хидрометеорологична служба на Република България, осъществяваща оперативни дейности в областта на метеорологията, хидрологията и агрометеорологията и научна организация за осъществяване на научни изследвания, научно-приложна, иновативна и образователна дейност.

Припомняме, миналата година след серия от протести НИМХ като звено бе отделено от БАН, а Академията обяви, че ще прави собствено звено, което да поеме функциите на института. От Академията се противопоставиха и на формулирането изобщо на отделен закон за НИМХ

Синоптиците на протест - искат НИМХ да се извади от БАН

Синоптиците на протест - искат НИМХ да се извади от БАН

Институтът иска да премина под шапката на МОН

Научноизследователската и оперативната дейност на НИМХ ще бъдат по-тясно обвързани с държавните и обществени нужди, като е предвидена възможност за пряко възлагане на функции и дейности от министъра на образованието и науката.

Със закона се вменяват задължения на НИМХ от национална значимост по Закона за водите, Закона за защита при бедствия, Закона за чистотата на атмосферния въздух и по други подзаконови нормативни актове.

Дейността на института ще се финансира със средства от държавния бюджет, собствени приходи, проекти и програми, финансирани от Европейския съюз и други международни организации, както и с безвъзмездно получени средства.

Законът урежда имуществен и финансов статут на НИМХ, който е гаранция за неговата автономност и ще се осигури както подобряване в техническата база, така и развитието и възпроизводството на мрежите за мониторинг, на специализирани системи за ранно предупреждение за риск в случаи на природни бедствия от хидрометеорологичен произход и др.

БАН против отделянето на НИМХ със закон

БАН против отделянето на НИМХ със закон

Според тях предлаганият закон превръща НИМХ в монополист на достъпа до метеорологични данни

Законът за НИМХ ще уреди трайно обществените отношения, свързани както с научноизследователската дейност и същност на НИМХ, така и с дейността му като националната хидрометеорологична служба на Република България, извършвана в полза на държавата и гражданите, каквато е и практиката на повечето европейски страни по отношение на подобните им структури.