Правителството предлага проф. д-р Атанас Щерев да бъде удостоен с орден "Св. Св. Кирил и Методий". Те предлагат на президента на България да издаде указ, с който проф. д-р Атанас Щерев да бъде награден.

В обществото проф. Щерев е известен като "бащата на инвитрото". През 1988 г. в България се раждат първите бебета, заченати след инвитро процедури, този успех е дело на проф. Щерев и неговия екип. Благодарение на внедряването на методите за инвитро оплождане, годишно 5% от родените в страната деца са заченати чрез асистирана репродукция.

Проф. Щерев въвежда нови оперативни техники и гинекологични манипулации, сред които са ултразвуковата диагностика и вагиналната сонография, както и дейностите в областта на феталната медицина, които са приложени за първи път в страната от него. Като преподавател има съществен принос за обучението и изграждането на множество специалисти.

Проф. д-р Атанас Щерев е познат и със своята активна обществена дейност. Бил е народен представител в 36-то, 39-то и в 40-то Народно събрание, бил е председател на Парламентарната комисия по здравеопазване и член на Комисията срещу корупцията и Комисията по европейските въпроси. Той има съществена роля за възстановяването на Българския лекарски съюз, а основаната от него фондация "Д-р Димитър Щерев" осигурява безвъзмездна подкрепа за множество каузи.