С 16 гласа "за", Комисията по правни въпроси на парламента прие решението за мораториум, предложено от председателя на парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова, съобщиха от партията.

Припомняме, че искането бе за налагане на мораториум върху решенията на Министерския съвет върху концесиите и назначенията. Проекторешението за мораториум, внесено от Манолова, съвместно с "Има такъв народ", бе обединено с това на БСП.

Внасяме този проект на решение поради зачестилите сигнали, че партийни лица се назначават на висши длъжности. Утре се очакват поредни назначения във военно-промишления комплекс, в социалното министерство и в сектора на образованието. Скандално е трудоустрояването на партийни "калинки" в държавни дружества и на високи, и на ниски нива, подчерта Манолова. Тя обясни, че добавянето на такова решение към решението за създаване на Комисията по ревизията, би довело и двете решения да се обявят за противоконституционни.

Манолова внася предложение за мораториум върху концесии и даване на пари от МС

Манолова внася предложение за мораториум върху концесии и даване на пари от МС

Да спрат назначенията в публични предприятия…

"Изправи се! Мутри вън!" подготвя и промени в Закона за лечебните заведения, за да спре партийните назначения.

Решението обхваща назначенията за всички длъжности в държавната администрация - и висши, и нисши, както и промени в ръководствата на публични предприятия и държавни болници. В обхвата му са и предоставяния на държавни заеми.

Отпадна точката за мораториум върху сключване на нови договори за обществени поръчки над 1 млн. лв., предвид риска това да обхване доставки на лекарства и ваксини.

По предложение на Демократична България в обхвата на решението бе включено и предоставянето на решения за търсене и проучвания на подземни богатства.

Мораториум се налага и върху разпоредителните сделки.

Решението влиза в сила от момента на приемането му в пленарна зала.

Първоначално обсъждането на решението за мораториум отпадна от дневния ред поради отсъствието на Манолова. С 9 гласа "за" обсъждането на решението бе включено в дневния ред на заседанието, продължило пет часа.

Парламентът ще проверява правителството 10 години назад

Парламентът ще проверява правителството 10 години назад

Мая Манолова: Вече са постъпили десетки сигнали в комисията

Днес стана ясно, че Парламентът ще проверява правителството 10 години назад.

Стотици дружества за десет години назад ще проверяват т. нар. Комисия по ревизия. Това обяви председателят на комисията Мая Манолова. Около 40 сектора ще бъдат проверени. Комисията трябва в рамките на три месеца да направи ревизия на управлението на Бойко Борисов. Комисията ще заседава публично, обеща тя. Вече са постъпили десетки сигнали в комисията, по думите й. Депутатите поспориха как да се изказват и какви правила да приемат.