Наследниците на Христо Попов, кмет на София между 1899 г. и 1901 г., смятат да превърнат къщата му в арт център, който да дава шанс на млади творци, съобщава bTV.

Правнуците на Попов - Стефан Огнянов и Марин Маринов, възстановяват сградата, която е паметник на културата в сърцето на София. Имотът се намира на ул. "Раковска" срещу къщата музей на Пейо Яворов.

За разлика от много собственици на исторически къщи, те категорично не искат да събарят имота или да го продават.

Двамата казват, че дори не знаят колко е пазарната цена на къщата, която е построена в края на XIX в.

Оригиналният ѝ собственик е капитан Христо Попов, който е роден в Шумен през 1858 г. Той завършва военното училище след Освобождението, след което и военната академия в Санкт Петербург. Участва в сръбско-българската война.

"Слушали сме много истории за него. Интересното е, че той не е обичал войната, а я е приемал като задължение към новата държава", разказва Марин.

След като се уволнява от армията, Попов заминава за Швейцария, където завършва право и след това се връща отново в България, за да стане политик.

Христо Попов е кмет на София през периода 1899-1901 г., като по негово време в столичния град тръгват електрическите трамваи. По-късно той е и министър в третото правителство на Васил Радославов.

Според правнуците му, основният проблем на повечето подобни паметници на културата от края на XIX и началото на XX в. е, че те са издигнати с идеята да бъдат фамилни къщи.

"Оттогава досега са минали четири поколения, което означава, че една къща се оказва собственост на осем семейства, например, и това налага тези къщи да бъдат продавани в повечето случаи." - констатират наследниците на Христо Попов.