Промяна в нормативната база, с цел увеличаване нивото на безопасност при съоръжения с повишена опасност, към които се отнасят и асансьорите, обсъдиха днес в Министерски съвет председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков и вицепремиерът Екатерина Захариева.

Предложенията за промяна са внесени преди половин година от ДАМТН.

В рамките на срещата бяха обсъдени възможностите за временно отнемане и ограничаване обхвата на лицензия за технически надзор при установени нарушения, както и броят на инспекторите да бъде пропорционален на броя регистрирани съоръжения, съобщиха от ДАМТН.

Съотношението се определя за всеки отделен тип съоръжение.

ДАМТН предлага още всички служители да са назначени през цялото време във фирмата на постоянен трудов договор и на пълно работно време, както и броят на техническите специалисти в поддържащите фирми да бъдат пропорционални на броя на поддържаните съоръжения.

Ако предложенията бъдат приети, всички надзорни и поддържащи фирми в електронната система ще трябва да предоставят план за предстоящи надзорни и функционални проверки, ще се въведе информационна система за контрол на извършваните надзорни проверки и дейности по поддръжка.

Ще се въведе поставянето на стикери на видно за ползвателите на съоръжението място, от които стават ясни датата и валидността на последната надзорна и функционална проверка.

Стикерите ще трябва да се поставят от лицензираните фирми за надзор и регистрираните за поддръжка, а ще се осигуряват от ДАМТН. На тях ще има и номер на денонощна гореща телефонна линия за сигнали за нередности.

Предложено е още: при регистрация или при промяна на персонала на лицата за технически надзор и поддръжка на съоръженията, ДАМТН да предоставя индивидуален печат с уникален номер на всеки инспектор; задължително да се прилагат декларации за съответствие към вложените в ремонтите на СПО резервни части и материали; забраняване използването на части втора употреба; скъсяват се периодите на проверка на асансьорите - веднъж годишно; при всеки ремонт, касаещ системите за безопасност на съоръжението, надзорната фирма задължително проверява дейностите по ремонта; проверката на място при издаване на лиценз да се извършва от комисия, различна от комисията разглеждала документите на кандидата за лиценз преди това; въвеждане на размер на застраховката за вредите, които лицензираните и поддържащите фирми могат да причинят вследствие на неизпълнение на задълженията си.

Размерът на застраховката се определя на база брой регистрирани/поддържани съоръжения.

„Разговорът беше изключително полезен и вярвам, че днес сложихме основите на модернизирането на една от дейностите, които са от значение за безопасността на хората и изискват особеното внимание на държавата. Това е първото правителство, която поставя за свой приоритет безопасността и ние сме обнадеждени", каза председателят на ДАМТН Стефан Цанков след срещата и благодари за бързата реакция на вицепремиер Златанова.