Живеещите в синята и в зелената зона на София да заплащат такса от 10 лева за винетните стикери, с които ще могат да паркират автомобилите си при домовете си, предлага Софийският обществен съвет.

Предложението е отправено във връзка с промени в наредбата за паркирането в централната градска част, които ще влязат в сила от октомври.

Таксата покрива разходите по издаването на стикера съгласно  Закона за местните данъци и такси, а размерът й е мотивиран в доклад на заместник- председателя на транспортната комисия в Столичния общински съвет Вили Лилков.

От обществения съвет предлагат таксата от 10 лв. да важи не само за първия, но и за всеки следващ автомобил, ако в домакинството има повече от една кола.

Предложението е внесено на 11.09.2013 г. на заседание на транспортната комисия към СОС. Предстои то да бъде обсъждано през следващата седмица.

Според сега действащите правила, живеещите в центъра на София, желаещи да паркират в близост до домовете си, заплащат съответно 150 и 100 лв. на година за синята и зелената зона за първи автомобил. За втори размер дължимата от тях такса е в троен размер.
Въвеждането им предизвика акции на гражданско недоволство през миналата есен .

„В общината бързат да направят промени в Раздел „Паркиране", защото на 07.10.2013 г. предстои разглеждане на делото във Върховния административен съд срещу спорните текстове в наредбата, когато е много вероятно изобщо зоните да отпаднат. Нито гражданите, нито общината ще имат полза от такова решение, което би довело до хаос в центъра на София. По тази причина спешно  се налага наредбата да се приведе в рамките на закона. Независимо от кратките срокове сега е моментът Общинският съвет да въведе  взаимно  приемливи и законосъобразни текстове, като по този начин избегне последващо атакуване в съда. В тази посока са и отправените от нас предложения за промени в Наредбата." - заяви Гергана Владкова, председател на Софийския обществен съвет.