Заповедта на Министерство на здравеопазването за въвеждане на зелен сертификат причини смут в културните среди и много хора от сектора няма да могат да упражняват труда си. Това каза Милена Налбантова - председател на Съюза на организацията на любителското изкуство (СОЛИ) на пресконференция в БТА. Тя анализира мярката като двоен стандарт. "Много ни притеснява защо мярката не е въведена за всички в цялата страна, как ще се осъществява достъпът до административните сгради и защо оттам не се изисква сертификат, а се изисква такъв за култура, пита тя.

Налбантова пита още защо, ако ваксината е безплатна, тестовете не са безплатни. Питаме управляващите, които пишат заповедите, знаят ли разликата между спортни танци и балет, където поставят различни ограничения в заповедите на МЗ. Спортните танци не са забранени, а класическият балет е забранен, ако преподавателят не е ваксиниран, не може да преподава, аргументира се Милена Налбантова.

Шефът на ковид отделението в Пирогов ядосан, че по-рано не се взели мерки

Шефът на ковид отделението в Пирогов ядосан, че по-рано не се взели мерки

Според него вакснирането е единственият начин за глобално повлияване на тази пандемия

Налбантова смята, че това е натиск срещу хората, които не са ваксиниран и имат своите причини да не го направят. СОЛИ подкрепя ваксинацията, но и правото на свободен избор, а не на избор под принуда, каза тя. Милена Налбантова каза още, че има проблем с доставянето на тестове - те се набавят трудно. СОЛИ настоява да се признава за сертификат преболедуването. По думите й, новите мерки на МЗ пречат и на връзката с образователната система. Трябва ли да отворим магазин за хляб, за да работим, защото духовната храна е вредна? Отново първи под прицела на забраните за работа и ограниченията за хората на културата и духовността, каза Налбантова.

Съюзът за изкуство: Идеята за COVID привилегиите е нарушение на Конституцията

Съюзът за изкуство: Идеята за COVID привилегиите е нарушение на Конституцията

Те настояват за спешна среща с министрите Кацаров и Минеков

Тя посочи, че СОЛИ подготвя жалба срещу заповедта на министъра срещу зеления сертификат. Жалбата ще бъде внесена в СГС в понеделник. Има заявени такива намерения и от други сдружения и от СОЛИ очакват лавина от обжалвания заповедта на МЗ в съда.

Адв. Нина Ламбова посочи, че "това е заповедно творчество", което съдържа дискреция", а по думите й - и според нейни колеги-юристи заповедта на Стойчо Кацаров е незаконосъобразна. Ламбова е категорична, че заповедта ограничава неопределен брой хора за непределно време. Тя цитира чл. 4 от Конституцията на България, според който не може да се управлява със заповеди. А според Нина Ламбова се противоречи и на българското, и на международното право.