"Съюзът на организациите за любителско изкуство" (СОЛИ) вижда дискриминация от страна на Министерството на здравеопазването, защото според тях те извършват сегрегация между отделни групи хора, а именно - ваксинирани и неваксинирани срещу COVID -19. От съюза допълват още, че не са получили никакви компенсации по време на цялата COVID криза.

"Напомняме Ви, че ваксинацията е ЛИЧЕН ИЗБОР, който е гарантиран от Конституцията и законите на България, както и в документите за информирано съгласие", заявяват в позицията си те. Прокрадването на идеята за привилегии към едни за сметка на други в обществото и предоставяне на социални, здравни или образователни услуги по личен, професионален, образователен, здравен или друг признак, е нарушение на Конституцията на Р. България.

Срещи, разговори и предложения по изложеното за подобни стъпки с лица, които не представляват цели групи и гилдии в културата и образованието, и нямат широка представителност, както териториална, така и професионална, са непреиемливи, неправомерни и лобистки, категорични са от СОЛИ.

Единни и ясни противоепидемични мерки искат от любителските изкуства

Единни и ясни противоепидемични мерки искат от любителските изкуства

Готови са на протестни действия

Няма нито един констатиран случай, нито клъстър на заразени от Ковид-19 сред членовете си и в техните обекти до момента. Услугите ни се посещават от физически здрави хора, напълно доброволно, с контролирани потоци.

Съгласно гореизложеното, настояваме за спешна среща най-късно до 20 август, 2021 г. с министрите Кацаров и Минеков, предвид наближаването на старта на творческия сезон, за обсъждане на работния процес. До момента никой не е обсъждал с най-многочислената организация в бранша план за работа, мерки и компенсации при рестрикции, наложени от страна на държавата. Отговорни сме към ситуацията в страната, както и към профилактиката на здравето, готови сме с конкретни предложения, като оставаме, заключиха те.

Припомняме, на 9 август директорът на РЗИ Данчо Пенчев каза, че ще има ограничаване на дейността на заведенията в София - заради увеличаване на болните от коронавирус.

По-късно заведенията обвиниха в геноцид служебното правителство.

За последното денонощие новите случаи на COVID-19 са 782.