От Съюза на организациите за любителско изкуство (СОЛИ) предупреждават, че ще протестират, ако има двоен стандарт при прилагане на противоепидемичните мерки. Това се казва в открито писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на културата Боил Банов и здравния министър Костадин Ангелов.

Те искат да няма разделение на мерките по места от регионалните РЗИ, а да се контролират пряко от Министерството на здравеопазването, защото иначе се задълбочава разделението и се нарушават правата на отделни браншове. Исканията на СОЛИ са правилата да са еднакви, точни и ясни за всички, за да не се налагат непрестанни тълкувания от засегнатите лица и контролните органи.

Бойко Борисов готов да връща мерки

Бойко Борисов готов да връща мерки

Здравният министър Костадин Ангелов прекратява отпуската си за изборите

"Категорично заставаме зад позицията, че хората, занимаващи се с изкуство, с обучителни центрове, с култура, спорт и с фитнес, са едни от най-отговорните и създалите необходимите условия за посетители и персонал. Те са абсолютно забравени от държавата, поради липса на адекватни финансови обезщетения", пишат от СОЛИ.

Те се обявяват категорично против трети локдаун. Съпричастни са със ситуацията, но отказват да са потърпевши отново. Мотивът им е, че организациите и работещите в изкуството няма да издържат физически и психически на трето затваряне, дори и само по места, без никакви финансови обезщетения.

Убедени са, че вече са изпълнили своята лепта и са били изключително дисциплинирани и ще продължат да работят отговорно.

Търговците: Трети локдаун би оставил без работа над 150 000 души

Търговците: Трети локдаун би оставил без работа над 150 000 души

Няма доказана връзка между отворените магазини и броя на заразените, категорични от бранша

За изминалата една година в нашите организации няма доказан нито един случай на Ковид-19, тръгнал от местата за обучение на нашите потребители, пише в писмото им.

"Не сме съгласни с двойния стандарт, с който правителството в лицето на премиера Бойко Борисов противопоставя хората в изкуството и хората с различни професии, които по Конституция имат равни права. Отпуска се финансова подкрепа от 4350 лв. на определена група от личности без ясни правила за кандидатстване, а нашите организации не получиха дори и шансът да се възползват от спуснатите мерки, придружени с големи бюрократични изисквания", пишат свободните артисти и изпълнители.

По думите им те са единствените, които не са получили адекватна финансова подкрепа или компенсации заради забраната да упражняват конституционното си право на труд. "Нашите организации се посещават по желание, а не по задължение, с контролирани потоци и хора в добро физическо здраве, което ни отличава от рисковия сектор", се казва в писмото на СОЛИ. 

Припомняме, от Българската асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ) в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и до здравния министър Костадин Ангелов заявиха, че подобни изказвания (за рисковете при спортуване) представляват манипулиране на общественото мнение. Те поканиха министър Ангелов на публичен дебат относно логиката на управленските решения.

"След предходни две затваряния, голяма част от спортните центрове не успяха да отворят врати и практически фалираха, то останалите съществуват на ръба на оцеляването, и при трето затваряне практически ще бъде ликвидиран сектор Здраве и спорт! Оцеляването на сектори имащи пряка роля към дългосрочните цели за здрава и работоспособна нация остават пореден лозунг на поредната централна администрация", се казва в писмото.

Срещу трето затваряне се обявиха и от заведенията. Абсолютно неприемливо е каквото и да е затягане на мерки, свързано със заведенията. Това заявяват в своя официална позиция от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

Фитнесите отвориха отново врати в началото на февруари, а заведенията - от 1 март. Към момента заведенията работят на 50% от капацитета си и с работно време до 23.00 часа. На заседанието на Министерския съвет на 24 февруари премиерът обеща, че от 1 април ще заработят и нощните заведения.