Фитнесите и заведенията са против ново затваряне на мерките. След като вчера от съответните асоциации излязоха с остри позиции, днес в студиото на Нова телевизия техни представители утвърдиха, че и фитнесите, и ресторантите са безопасни места.

Ричард Алибегов, представител на ресторантьорския бранш, изтъкна, че новият ръст на заболелите не е заради заведенията. В ресторантите няма огнища, подчерта той. Обезопасили сме нашите обекти на максимум, поясни Алибегов.

Фитнесът е безопасно място, утвърди и Радка Чернева от асоциацията на фитнесите. Всички, по думите й, са на една страна с държавата - всички искат здрави клиенти. Тя също е категорична, че не трябва да се затварят определени бизнеси.

От Фитнес асоциацията канят Костадин Ангелов на публичен дебат за мерките

От Фитнес асоциацията канят Костадин Ангелов на публичен дебат за мерките

Спортните зали са най-безопасните, твърдят те

Алибегов и Чернева са притеснени, че решение за затваряне ще се взима на регионално ниво. Това означава, че няма да може да се компенсират затворените бизнеси, тъй като нито Министерството на труда и социалната политика, нито Министерството на икономиката имат механизъм за това.

Припомняме, фитнесите отвориха отново врати в началото на февруари, а заведенията - от 1 март. Към момента заведенията работят на 50% от капацитета си и с работно време до 23.00 часа. На заседанието на Министерския съвет на 24 февруари премиерът обеща, че от 1 април ще заработят и нощните заведения.

Заведенията притеснени, че пак се опитват да ги затрият

Заведенията притеснени, че пак се опитват да ги затрият

От бранша са против идеите за ново затягане на мерките

Преди дни обаче стана ясно, че Щабът и РЗИ-тата търсят унифициран подход към пандемията. Заради ръста на заразените се обмисля ново затваряне, отлагане на откриването на нощните клубове на 1 април, въвеждането на забрани на локален принцип или намаляване на работното време на заведенията.

Заради усложняващата се ситуация с коронавируса вчера премиерът Бойко Борисов потвърди, че ако се наложи, мерките отново ще бъдат затегнати.

Това породи недоволство сред ресторантьорския бранш, чиито представители заявиха, че отново се опитват да ги затрият.

От Българската асоциация за здраве и фитнес пък поканиха здравния министър на публичен дебат за мерките.

Бойко Борисов готов да връща мерки

Бойко Борисов готов да връща мерки

Здравният министър Костадин Ангелов прекратява отпуската си за изборите