Трети локдаун би оставил без работа над 150 000 души, които се трудят в търговските центрове. Това ще има пагубно действие и над техните семейства, пишат от Българската асоциация на ритейл центровете и Българската ритейл асоциация (ритейл - търговия на дребно).

Мотивирайки се с данните за загубите от подобна мярка за същия период през 2020 година, както и информацията за ефекта на пандемията върху бизнеса до момента, категорично смятаме, че една огромна част от компаниите в него няма да успеят да се възстановят и отворят след евентуално трето затваряне на търговските центрове в страната.

Бойко Борисов готов да връща мерки

Бойко Борисов готов да връща мерки

Здравният министър Костадин Ангелов прекратява отпуската си за изборите

Затварянето на търговските центрове за над четири месеца генерира над 100 млн. лева загуби за членовете на асоциациите. От началото на кризата до момента тази сума е много по-голяма, като тепърва предстои да бъде установен реалният ѝ размер, пише в писмото от ритейл организациите.

Те припомнят Тексаската скàла на Тексаската медицинска асоциация и Комитета за инфекциозни заболявания, по която се ръководи Националният оперативен щаб. Според нея рискът от пазаруване в мол е класифициран като умерен и съпоставим с дейности като посещение на плаж, плуване в басейн или седмица работа в офис сграда.

Няма доказана връзка между дейността на търговските обекти и нарастването на броя на заразените в страната. Центровете изпълняват всички наложени им мерки и спазват установените международни стандарти за безопасност, за да осигурят защитена среда за наемателите и посетителите си, защитават правото си на работа от бранша.

Затварянето на моловете ударило най-тежко пазара на книги у нас

Затварянето на моловете ударило най-тежко пазара на книги у нас

По-ниското ДДС - най-голямата подкрепа за книжния бизнес през 2020 г.

Те са готови да обсъдят и други мерки, които се прилагат успешно в региона, за да продължат работата си - така, както го правят колегите им в останалите страни на Балканите.

Изразяват готовност за незабавна среща и разговор с институциите и отново припомнят, че трето затваряне не е решение.

Припомняме, малко по-рано от Българската асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ) в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и до здравния министър Костадин Ангелов заявиха, че подобни изказвания (за рисковете при спортуване) представляват манипулиране на общественото мнение. Те поканиха министър Ангелов на публичен дебат относно логиката на управленските решения.

"След предходни две затваряния, голяма част от спортните центрове не успяха да отворят врати и практически фалираха, то останалите съществуват на ръба на оцеляването, и при трето затваряне практически ще бъде ликвидиран сектор Здраве и спорт! Оцеляването на сектори имащи пряка роля към дългосрочните цели за здрава и работоспособна нация остават пореден лозунг на поредната централна администрация", се казва в писмото.

Срещу трето затваряне се обявиха и от заведенията. Абсолютно неприемливо е каквото и да е затягане на мерки, свързано със заведенията. Това заявяват в своя официална позиция от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.