Намаляването на ДДС върху книгите е факторът, оказал най-голяма подкрепа за книжния бизнес през 2020 г. Това смятат 74.6% от участниците в анкета, проведена през февруари от Асоциация "Българска книга" сред 63 книгоиздатели и книготърговци у нас.

Другите мерки в помощ на бранша - кампаниите за захранването на библиотечните фондове и програмите на Национален фонд "Култура", са посочени като ефикасни съответно от 20% и от 7.9% от анкетираните.

30% по-малко продадени книги у нас заради пандемията

30% по-малко продадени книги у нас заради пандемията

Април е бил месецът с най-малко приходи за книготърговците

С най-негативно влияние върху бизнеса книгоиздателите и книготърговците посочват затварянето на моловете (52.4%), цялостната намалена покупателна способност на потребителите (47.6%), както и непровеждането на най-голямото книжно изложение в страната - Софийския международен панаир на книгата (44.4%).

Тази е причината според 54% от запитаните за по-малкия брой издадени заглавия спрямо планирания за 2020 г.

Като тенденция за изминалата година се очертава ръстът в онлайн продажбите - 68% от анкетираните имат повишение на продажбите от собствения си онлайн магазин спрямо продажбите от книжарници. 49% от участниците в проучването обаче твърдят, че делът на продажбите чрез собствен електронен магазин е едва 10% от общия дял на приходите през 2020 г.

Припомняме, друго проучване на Асоциация "Българска книга", проведено през декември 2020 г., отчете между 20% и 30% спад при продажбите на книги заради пандемията.

До 6% по-евтини книги купуваме при 9% ДДС

До 6% по-евтини книги купуваме при 9% ДДС

40% от коричната цена отива при разпространителите, твърди издател