Два протеста на представители на школите за изкуства, танци и фитнес залите се състояха в София и Варна. Причината - че заради пандемията от коронавирус те остават затворени.

В столицата се състояха два протеста, първият пред Министерство на здравеопазването, а вторият - пред Министерство на културата. Над 100 души се събраха с апел към властта школите да бъдат отворени и обявиха, че се прилага двоен стандарт спрямо тях.

Като мотив представителите им посочиха, че има двоен стандарт по прилагане на противоепидемичните мерки и противопоставяне на изкуството и спорта като дейност. Протест със същите искания за отваряне на школите се състоя и във Варна в Морската градина. Там има демонстрация и пред общината.

И трите протеста са мирни, а надсловът - "Изкуството е живот - душата на един народ".

Според проучване, над 85% от родителите и потребителите са готови да се върнат в школите. Хората казват, че не издържат финансово, тъй като през 2020 г. са работили само няколко месеца.

Представители на протестиращите бяха поканени на среща със здравния министър Костадин Ангелов и министъра на културата Боил Банов.

Очаква се решение дали школите ще бъдат отворени.