Конституционният съд допусна за разглеждане искането на президента Румен Радев за обявяване за противоконституционно Решението на Народното събрание за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България, съобщи БТН.

Припомняме, на 14 август премиерът Бойко Борисов в своя изявление предложи да се свика Велико народно събрание и да бъдат направени промени в Конституцията. Тогава Борисов обеща, да се оттегли в деня, когато бъде свикано Велико народно събрание.

Междувременно първото предложение за нов Основен закон на ГЕРБ, което бе внесено тържествено в Народното събрание, бе основно редактирано, а правосъдният министър Данаил Кирилов подаде оставка.

Президентът оспорва комисията на ГЕРБ за Конституцията пред Конституционния съд

Президентът оспорва комисията на ГЕРБ за Конституцията пред Конституционния съд

Да обсъжда вече внесен проект може само ВНС

На 13 октомври президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъде обявено за противоконституционно решението за създаване на временната комисия по проекта на ГЕРБ за нова Конституция.

Припомняме, такова решение бе взето на 2 октомври по предложение на ГЕРБ, а комисията бе оглавена от депутата Десислава Атанасова.

В искането си държавният глава посочи, че промени във вече внесен проект за нова Конституция може да прави само Велико народно събрание, а действащото Народно събрание има право да обсъжда само дали по проекта следва да се свика Велико народно събрание или не.