За лавинна опасност в планините има предупреждения на страницата на Неправителствената организация "Аваландж България". По техни данни за 7 април около 8:30 ч. опасността за Алпийки пояс е значителна (3), за Преходен пояс - значителна (3), за Горски пояс - умерена (2).

"Вследствие на темепературите и действието на вятъра вчера навявките бяха силно чувствителни. Наблюдаваха се широкоразпространени лавини тип снежна дъска с размери 1-2, включително и такива, причинени от скиори / сноубордисти", съобщават от там.

От поста става ясно, че вчера на Мальовица е имало лавина, предизвикана от човек. Това е станало около 13 ч., се вижда благодарение на това наблюдение в ПИМ: https://cutt.ly/4cSNt20.

В района на Мальовица е имало много изтичания. "С напредване на деня снегът ставаше много мокър (наблюденията са ми до 2000 м.н.в. - хижата). Трима сноубордисти се спускаха от първа тераса към хижата и единият от тях мина скиорско дясно преди хижата в стръмния участък и предизвика лавина (към 13:00)", пише Петър Танов, който е публикувал и две снимки, уточнявайки, че на тях ясно се вижда откъде е влязъл и излязъл скиорът.

Снимка 526084

Източник: Ivaylo Levterov

И нови предупреждения за времето: В последните часове нахлува нов фронт над страната, придружен с валежи и силен до ураганен вятър от Юг-Югозапад-Запад по билата (отчетени са пориви до 26 м/с на вр. Мусала). Прогнозата е вятърът да продължи през целия ден с посока Югозапад. Поради което има опасност от лавинен проблем 1 - дъска от навят сняг (wind slab).

Основният проблем остават навявки в алпийския и преходния пояс, като върху тези от последните 48 часа с напредване на деня се очаква формирането на нови такива от силния вятър в комбинация със снеговалеж. Изложенията, на които се очаква този проблем, са Изток-Североизток-Север-Северозапад, особено в стартови зони на лавини. В района над Банско с особено внимание трябва да се подхожда към Североизточния склон на вр. Тодорка, цялата Чаша (Ечмище), дупката към Къркъма и определени ребра със Северната и Северозападната компонента в Бъндеришки улеи, където често наблюдаваме локално навяване.

За опасността лавинен проблем 2 - дъска от нов сняг (storm slab)

С напредване на деня и валежите се очаква също новият сняг да е силно чувствителен и да реагира на натоварване. Макар и малко като количество, има условия за снежни дъски в алпийския и преходния пояс и на всички изложения, особено с напредване на деня. Силното априлско слънце действа и през облаци и дестабилизира бързо снежната покривка.

Снимка 526083

Източник: Ivaylo Levterov