Радио Франс Интернационал - България Двама дипломати загинаха на пътя.

Четирима ранени от взрив на ракета.

България въвежда еврото до 2007 година.

Всеки опит за летене започва с Радичков.

След поредната кървава касапница на автомагистрала “Хемус” вестниците отново подемат темата за жертвите на автотероризма. Дипломати гинат в адски удар, пише "24 часа". Мантинела сряза главите на консула и военния аташе, 56 –годишният български шофьор останал невредим, натуралистично отразява трагедията "Монитор". Двама унгарски дипломати загинаха в жестока катастрофа. Консулът Тамаш-Гали Хирлинг и военният аташе Тибор Хеди останаха на място, след като автомобилът им “Опел Омега” се наниза като шиш на мантинелата, описва случилото се "Стандарт". Колата летяла с огромна скорост по правия участък, когато шофьорът изпуснал управлението, допълва изданието.

Посланик Бела Кожи заподозря репортерите, че са терористи, изтъква "Монитор". “Махайте се. Вие може да сте терористи. Ще се оплача на Бойко Борисов. Това може да е атентат, все пак е убит военен аташе на натовска страна”, крещял посланикът, посочва изданието. Колата излетяла без спирачки или аварийни свидетелства, казва пред вестник "Монитор" единственият очевидец. Не е имало никаква причина. На мястото е бил направен и тест за алкохол на шофьора. Не е бил пиян.

Във връзка с темата за пътно-транспортните инциденти "24 часа" съобщава, че пътните полицаи в цялата страна започват масови проверки на гумите на автомобилите в движение от другата седмица. Новата акция “Светлина” стартира заради началото на зимния сезон, когато по-голямата част от денонощието е тъмна, обяснява часовият вестник. По софийските булеварди ще може да се кара вече със скорост до 90 километра в час вместо сегашните 50 км. По-либералният режим на движение ще важи само за бул. “Брюксел”, по околовръстното и по Цариградско шосе - от Орлов мост до околовръстното, уточнява "24 часа". Всеки автомобил ще си има досие, допълва "Монитор". В документа ще бъдат вписвани собствениците, продажбите, катастрофите и платените застраховки.

Много от вестниците днес коментират инцидента във великотърновския завод “Ивайло”, при който четирима работници от фирма “Терем” са били ранени при унищожаването на двигател от ракетен комплекс”Скъд”.

Първоначално в официалното съобщение от Министерството на отбраната са заявили, че трима от ранените са прегледани и изписани от Великотърновската болница, но впоследствие се оказало, че всички са хоспитализирани в хирургическото отделението на стационара, информира "Дума". Когато ракетният елемент се пръснал, четиримата мъже са били най-близо до оръжието – на около 5 м, обяснява "Труд".

Пострадалите не пожелаха да говорят за случилото се, отбелязва "Монитор". Министър Свинаров спря унищожаването на ракетите, докато се изяснят причините за инцидента, посочва "24 часа".

Сбогом на оръжията. Сбогом на АЕЦ-а.Сбогом надежди за прозрачна политика и още на много неща ще кажем сбогом, подчертава в редакционния си коментар "Монитор".

До 5 години обаче изхвърляме лева независимо от членството в ЕС. На Икономическия форум за Югоизточна Европа подуправителят на БНБ Мартин Заимов се обяви за едностранно въвеждане на единната валута, информира "Монитор".

Европейската централна банка не иска да го правим, преди да сме влезли в ЕС, изтъква "24 часа". През 2003-2004 година България ще е хармонизирала законодателството си с ЕС и нищо няма да ни пречи да въведем еврото, обяснява пред часовият вестник шефът на Емисионното управление на Централната банка. До 2007 ще има евроизация, независимо дали сме се включили в системата на европейските централни банки, потвърждава казаното от Заимов и "Труд". Еврото е факт в региона, както преди беше факт германската марка, отбелязва изданието и мнението на шефа на отдела за проучвания на Националната банка на Хърватска Еван Крафт. След въвеждането на еврото у нас, парите излязоха от дюшеците и влязоха в банките, прибавя още едно мнение “за” "Монитор", това на Драгана Устоич от Черногорската централна банка. Има ли нужда еврото от България? опитва се вкара и контрапункт вестникът. Еврото не само би спечелило от настаняването си в България, но има и нужда от това присъствие, заявява пред "Монитор" бившият член на УС на БНБ Румен Аврамов.

Всеки опит за летене започва с Радичков, забелязва "Дневник". От 60-те години насам Радичков е една от емблемите на българската литература. Новият полет на тази литература е издаването на “Нежната спирала”, сборник с разкази. Йордан Радичков плака на представянето на сборника, пише "Стандарт". “Тази книга е като едно възраждане, защото от първото й издание са минали години”, каза мъдрецът от Калиманица. “Раждат се нови хора, млади хора. Те не знаят нищо, не са чували даже за мен” , отбелязва казаното от Радичков изданието.