От Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ) информират, че регионалният министър Андрей Цеков е заявил пред членовете на организацията, че тол системата в момента e неефективна, непрозрачна и представлява източник на корупционни практики.

По думите му, цитирани от камарата, стратегически безпорядък характеризира развитието на инфраструктурата в България. "В момента едновременно трябва да строим пет или шест магистрали, за да осигурим добра свързаност. Имаме магистрална връзка единствено с Турция. Според националните ни приоритети трябва да имаме две хоризонтални и поне три вертикални оси (Видин-Кулата, Русе-Маказа, Дуранкулак-Малко Търново), но реално разполагаме с пет магистрали в проект и в строеж. Нито една разумна държава не би трябвало да планира по този начин", посочва Цеков.

Последиците от липса на адекватна инфраструктура са причината за закъснялото ни икономическо развитие, заявяват от КАПБ.

Подготвят проект за вдигането на тол таксите

Подготвят проект за вдигането на тол таксите

В изготвянето му се включват МРРБ, МТС и представители на пътнотранспортния бранш

Андрей Цеков е говорил пред участниците в V Годишна конференция на Камарата на автомобилните превозвачи в България като към работодатели и като юридически субекти, които активно участват в развитието на икономиката в страната ни. Според камарата Заключението, че е трудно да си превозвач в България, не е чуждо за него и той има ясна представа за състоянието на пътищата в страната, за липсата на адекватна свързаност и планиране, подготовка и визия за развитие на инфраструктурата.

Андрей Цеков критикувал тол системата и посочил прекомерността на глобите като проблем, който трябва да бъде решен в спешен порядък, защото освен финансови загуби, той създава и условия за корупция.

"Вратите на МРРБ са винаги отворени за вас. Аз нямам претенцията, че държавната администрация може да идентифицира и реши всички проблеми. Ние имаме нужда съвместно с вас да намерим работещите решения, които ползват икономиката, бизнеса и потребителите", коментира Цеков, цитиран от КАПБ.

Транспортният бранш плаши с протести, ако не бъдат върнати старите тол такси

Транспортният бранш плаши с протести, ако не бъдат върнати старите тол такси

Докато бъде направен одит на тол системата, за да се види къде отиват парите

От организацията допълват, че той ще продължава да инициира срещи с представителите на транспортните браншови организации, за да бъдат търсени решения на проблемите с тол системата, да бъдат обсъдени и намерени решения по отношение на ремонтите, затварянето на пътищата и възможностите за алтернативни маршрути, които да не блокират бизнеса и стокообмена в България и в Европа. Регионалният министър подчертал, че този диалог е започнал трудно, заради натрупано лошо наследство и пропаст в комуникацията, но този етап е преодолян и сега работата е конструктивна. Първите резултати се очакват още другата сряда, когато трябва да бъде внесено решение на Министерски съвет за промяна на тарифата за тол таксите.

Андрей Цеков: 5000 км български пътища са за основен ремонт

Андрей Цеков: 5000 км български пътища са за основен ремонт

В последните 30 години поддръжката е с ниско качество