Автомобилните превозвачи излизат на протест в цялата страна на 26 май.

Те искат държавата да вземе мерки срещу спекулативните цени на горивата, възстановяване на акциза върху горивата на автомобилните превозвачи, връщане на надвзетия акциз и мерки срещу картелните споразумение и монополните високи цени на горивата.

Това пише в протестна декларация на превозвачите, изпратена до премиера Сергей Станишев и председателя на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев, съобщи БТВ.

Декларацията е подписана от Миролюб Столарски, председател на Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт и от Антон Костадинов от Инициативния комитет на протеста.

Припомняме, представителите на държавата, производители и доставчици на горива и представители от браншовите организации на превозвачите постигнаха съгласие България да стартира процедура за промяна на договорените с ЕС акцизни ставки върху дизела.

Въпреки това от съюза на транспортните работници заявиха, че превозвачите не са удовлетворени от преговорите с правителството.

Те искат обявяване на криза на пазара в автомобилния транспорт и спиране лицензирането и регистрирането на нови превозвачи.

Превозвачите настояват за мерки от страна на държавата за ликвидиране на нелегалните превозвачи, намаляване на винетните такси за сметка на въвеждане на входна такса на всички превозвачи извън ЕС.

Те се обяват и за защита на интересите на българските превозвачи, гарантиране плащанията към превозвачите, въвеждане на регистрационен режим за спедиторските фирми с изискване за финансова стабилност и подобряване на пътната инфраструктура.

На съвещание на 22 май във Велико Търново автомобилните превозвачи са изразили недоволството си от обещанията на правителството, пише още в декларацията.

Днес автобусните превозвачи започнаха предупредителен протест заради високите цени на горивата и неуредиците на бранша.

По-рано днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че е солидарен с протеста на превозвачите, но не вижда решението на проблема в България.

Според министър Димитров, ако превозвачите направят анализ на реалната ситуация, ще разберат, че причината за поскъпването на горивата не е в България.