Държавният глава Росен Плевнелиев беше удостоен с почетния златен медал на Техническия университет-София.

Отличието бе връчено на президента в знак на признателност за неговия принос за издигане и утвърждаване на авторитета на висшето училище на национално и международно равнище.

"През изминалите години заедно отбелязахме един след друг много успехи на Техническия университет и неговите бивши и настоящи възпитаници. Открихме модерна библиотека, показахме автомобили, които изразходват по-малко от 2 литра на 100 км.
Заедно с вас мечтаехме за първата иновационна екосистема на България и тя вече се случва.
Техническият университет беше и домакин на последната среща на президентската инициатива "Младежка визия за развитие на България", в която взеха участие над 120 младежи с висок успех от висши училища в цялата страна. Винаги съм носил и ще нося това висше учебно заведение в сърцето си. То ме е изградило като професионалист и до голяма степен като личност. Няма да се уморя да подчертавам, че съм президент-инженер и винаги ще се гордея с това." - заяви президентът.

Росен Плевнелиев подчерта, че образованието и бъдещето на България - с модерна икономика и високи технологии, са водещ приоритет през целия му мандат на държавен глава.

"Моята мечта е да видя България в групата на технологично развитите европейски държави. Това изисква обучение, знания и предприемчивост за иновации на световно ниво. Интелектуалният капитал на нашата нация в света на глобализацията е гарант за нейния успех. Умелото управление и мъдрото инвестиране на този капитал е наша обща задача." - каза още президентът Плевнелиев.