Неприемливо е в навечерието на Българското председателство на Съвета на ЕС да се обсъжда идеята за закриването на "Радио България". Това е мнението на държавния глава Румен Радев във връзка с бъдещето на програмата. Президентът Радев се срещна с журналисти от "Радио България".

Журналистите споделиха с държавния глава опасенията си за бъдещето на програмата, която създава предавания за чужбина, включително и за българите зад граница. Те припомниха, че това е една от функциите на БНР, регламентирана от Закона за радиото и телевизията.

По думите на държавния глава немислимо е в 21 век, когато информацията и комуникацията са водещи в процесите на приобщаването ни в света, да избираме пътя на самоизолацията.

Според президента тази програма на БНР има опит и традиции в създаването на образа ни навън като европейска държава на духа.

"Трудно можем да приемем, че една над 80-годишна институция, която работи за имиджа и външната ни политика ще отстъпи от завоювани позиции, от гласа си в региона и в цяла Европа", заяви още президентът.