Днес се е провела среща между президента Румен Радев и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов в рамките на инициирания от държавния глава дебат за необходимостта от промени в Конституцията. Това съобщават от прессекретариата на президентството.

По време на срещата са обсъдени конституционният модел на съдебната власт, статутът и функциите на Висшия съдебен съвет (ВСС), възможностите за въвеждане на индивидуалната конституционна жалба.

Държавният глава Румен Радев е посочил, че смисълът на консултациите е да се състои диалог и да бъдат представени различните гледни точки, за да бъдат засилени гаранциите за защита правата на гражданите.

Припомняме, държавният глава проведе вече срещи с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, с представляващия ВСС Боян Магдалинчев и членове на Съвета, както и с главния инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова.

Инициираният широк дебат за необходимостта от промени в Конституцията започна с консултации с представители на академичната общност и с неправителствени организации.

За Иван Гешев не е ясен дебатът за промени в Конституцията

За Иван Гешев не е ясен дебатът за промени в Конституцията

Когато дебатът за конституционни промени се изясни, той щял да си каже мнението

Предстоят срещи с ръководители на други институции в съдебната власт, както и с парламентарно представени политически сили, съобщават още от президентството.