Президентът Румен Радев се срещна с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова.

Разговорът е в рамките на продължаващите консултациите, които държавният глава инициира за необходимостта от промени в Конституцията. По време на срещата бяха обсъдени правомощията на Инспектората, както и гаранциите за независимост на съдебната система.

Припомняме, на 16 декември 2019 г. президентът Румен Радев обяви, че започва промени в Конституцията.

Малко след това той бе категоричен, че консултациите не целят унищожаване на прокуратурата.

На 16 януари 2020 г. президентът Румен Радев обяви пред Висшия адвокатски съвет, че с никого не се договаря за промените в основния закон.

Търсим отговора на въпроса дали Конституцията е надеждна бариера срещу авторитарния произвол, каза държавният глава. Очакванията му са с разговори да се даде отговор дали основният закон брани беззаконието и дали защитава основните права и свободи на българските граждани.

Президентът проведе вече срещи с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков и с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев и членове на съвета. Инициираният широк дебат за необходимостта от промени в Конституцията започна със среща с представители на академичната общност и с неправителствени организации.

Предстоят срещи с ръководители на други институции в съдебната власт, както и с парламентарно представени политически сили.