Нови промени в Закона за горивата предлага Министерство на икономиката след напрежение в сектора и дълги обсъждания с ресорните асоциации.

Законът бе приет точно преди една година, а КЗК се произнесе, че текстовете не позволяват да се създаде нужната конкуренция, а нивата на сивата икономика няма да спаднат.

Ограничават размера на гаранциите в промените на Закона за горивата

Ограничават размера на гаранциите в промените на Закона за горивата

Договориха да останат ведомствените бензиностанции

След дебати със заинтересованите страни, в които не е участвала Асоциацията на петролните производители, само като наблюдател, министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че се предлагат следните промени.

На първо място се предвижда - освобождаване на земеделци при определени правила за съхраняване на горива, които няма да извършват търговия с продукти, които са посочени в закона. Всички останали земеделци трябва да бъдат регистрирани.

Търговците на горива протестират пред Министерството на икономиката

Търговците на горива протестират пред Министерството на икономиката

Оплакват се, че ги държат в неведение за направените промени в Закона

На второ място са предвидени изключения за мините, като при тях се разрешава да има вътрешни обекти и мобилни автомобили, с които ще извършват зареждане на гориво.

На трето място се допускат преместваеми обекти за производители, за които държавната администрация ще е уведомена и ще може да прави проверки.

По действащия закон изискването за регистрация на обект е 500 000 лв. Сега обаче малките търговци са поискали разбивка по оборотите - в зависимост от това колко печели всяка фирма. В тази посока има три предложения - да остане 500 000 лв., да се прави на база процент от оборота и да има разбивка.

По този въпрос все още не е постигнато разбиране и се очаква да има дебат, обясни министър Караниколов.

Търговците на горива притеснени, че монополът спира функционирането на пазара

Търговците на горива притеснени, че монополът спира функционирането на пазара

Обявяват протест: : "Не на монопола, не на лобисткия закон!"

Той очаква и спор за забраните за регистрираните обекти.

Напълно се забранява сипването на гориво от стационарни временни обекти в автомобили, които извършват зареждане. Малките търговци обаче искат допускане на тази възможност.

Министерството на икономиката предлага при извършване на нарушение от регистрирани и нерегистрирани обекти (ведомствени) да се издава забрана за срок от три години да се извършва доставка, складиране и производство на нефт и нефтени продукти.

В случай, че някой реши да си прехвърли фирмата или собствеността на куха фирма (каквито практики има), той пак няма да може да използва този обект в следващите три години.

Според него така ще се постигне ефективен контрол и ще се пресече възможността за спекулации в сектора. Държавата ще следи търговците и в същото време ще забранява използването на обектите, които са били в нарушение. Има възможност и за отнемане на техника.

Ресорният министър бе категоричен, че държавата няма да спре с мерките за изсветляване на сектора.

До една седмица законът ще бъде внесен за гласуване в Народното събрание.